Durant aquest any, la Fundación CANNA ha realitzat un estudi en el qual s’ha avaluat la qualitat microbiològica del Cànnabis que es dispensa als clubs socials de Cànnabis (CSC) de Catalunya. Els resultats es presentaran a finals d’any.
El Cànnabis, com qualsevol altra planta o producte alimentari, pot contenir contaminants microbiològics potencialment nocius per a la salut. Es tracta d’alguns bacteris i fongs que, en funció de les condicions de cultiu, assecament, processament, conservació i manipulació, poden acabar estant presents i, fins i tot, desenvolupar-se en el producte final.
Per realitzar aquest estudi es van recollir mostres de diversos clubs de Cataluñya i es van analitzar en un laboratori. S’han analitzat un total de 55 mostres procedents de 31 CSC.
Creixement de fongs en placa
Per determinar la qualitat microbiològica de les mostres analitzades, es tenen en compte dos paràmetres: la quantitat total de microorganismes presents i l’absència de microorganismes amb un potencial patogènic alt. Una quantitat molt elevada de microorganismes, independentment del tipus de microorganismes present, és indicatiu que el procés de producció, conservació o manipulació no ha estat adequat. Existeixen diversos límits establerts que determinen si un producte és adequat per al consum. En l’actualitat, alguns estats dels EUA estan establint límits microbiològics per al Cànnabis que se subministra als dispensaris.
Les dades que es van obtenir d’aquestes anàlisis mostren la quantitat total de fongs i d’enterobacteris presents en el Cànnabis analitzat. També es van identificar els fongs presents i es va buscar la presència de bacteris patògens com la Salmonella i l’E. coli.
La quantitat de microorganismes es mesura en cèl·lules formadores de colònies (CFU) per gram de producte analitzat. És a dir, ens indica la quantitat d’espores o de parts del microorganisme amb capacitat de créixer i desenvolupar-se fins a formar una massa denominada colònia.
L’anàlisi microbiològica va ser portada a terme en col·laboració amb el professor de farmacologia Manuel Pé́rez (Madrid), que va realitzar un estudi previ sobre la contaminació microbiològica en mostres de haixix.
També es van analitzar les mostres per determinar-ne el contingut en cannabinoides. Cada vegada hi ha més informació sobre l’efecte que la combinació dels cannabinoides CBD/THC produeix en el cos. A causa d’això, és fonamental que el consumidor conegui les quantitats presents de cada cannabinoide, per poder elegir les varietats que més s’ajustin a les seves necessitats. Amb aquesta informació, el consumidor també pot predir l’efecte que produirà una determinada varietat, amb la qual cosa es pot fer un consum més dirigit, amb una dosificació més adequada.
Creixement bacterià en placa
Fongs i llevats
Mitjançant l’anàlisi es va comptabilitzar el nombre total de CFU per gram que hi havia en les mostres analitzades. Es van identificar alguns dels fongs, cercant especialment la presència d’Aspergillus i altres fongs potencialment nocius.
L’Aspergillus és un gènere que engloba diverses espècies de fongs, molts dels quals capaços de produir danys greus en la salut. Alguns són productors de micotoxines, substàncies amb un potencial tòxic elevat per a l’organisme, denominades aflatoxines.
L’Aspergillus és capaç de produir malalties com la denominada aspergilllosi, en la qual el fong pot desenvolupar-se a l’interior de l’organisme. Quan això ocorre, es forma al voltant del fong una massa de cèllules, denominada aspergilloma, amb l’objectiu d’aïllar el fong de l’organisme. En general, en individus sans, l’organisme pot lluitar contra aquests patògens i eliminar-los. Per contra, en els casos en què hi ha una sensibilitat especial al fong o en què l’individu es troba immunodeprimit, l’Aspergillus pot guanyar la batalla. Alguns casos en què es produeix aquesta situació es donen en individus amb VIH, en els que han patit un trasplantament o en els que reben tractaments contra el càncer com quimioteràpia o radioteràpia, així com en persones amb asma.
Per a la identificació dels fongs se n’observen les estructures al microscopi
Aquests fongs solen desenvolupar-se en productes amb una alta presència d’humitat, per la qual cosa un assecament lent o una conservació inadequada són els factors que més poden influir a fer que es desenvolupin. A més, s’ha demostrat que les espores poden arribar als pulmons quan són inhalades mitjançant el consum de cigarretes. S’han reportat diversos casos d’aspergil·losi en la literatura científica produïda per la inhalació de Cànnabis contaminat amb aquest fong.
Altres fongs que poden estar presents són els del gènere Mucor. Alguns d’aquests fongs poden causar la denominada mucormicosi. Com en el cas de l’Aspergillus, consisteix en el desenvolupament del fong en diversos òrgans, especialment cervell, pulmons i pell, causant patologies greus.
També és comuna la presència de fongs del gènere Penicillium. Algunes espècies d’aquests fongs s’utilitzen per a l’elaboració de formatges o per a la producció de l’antibiòtic penicillina. No obstant això, alguns poden produir micotoxines. Les persones amb allèrgia a les penicil·lines haurien d’evitar el contacte amb aquest tipus de fongs.
Cladosporium també és un gènere de fongs que poden estar presents al Cànnabis. Tot i que no és comú que puguin causar patologies greus, en certs casos poden suposar un problema, especialment en persones amb problemes respiratoris.
Enterobacteris i bacteris resistents a bilis
Els enterobacteris són un grup ampli de bacteris que poden colonitzar el tracte digestiu. Moltes es troben als fems, tot i que també poden habitar al sòl.
Algunes no representen cap problema per a la salut. D’altres com la Salmonella i l’E. Coli, en canvi, poden ocasionar danys greus.
La forma en què aquests bacteris produeixen una infecció en l’organisme és ingerint-los. La via de contagi més comuna és quan es preparen les cigarretes que es van a consumir.
En desfer el material contaminat amb els dits, una part d’aquests microorganismes queden adherits a la pell. Si després manipulem aliments o ens introduïm els dits a la boca, els bacteris poden arribar a entrar a l’organisme i causar la infecció.